Увійти

Зареєструватися



Субота, 22 червня 2019 01:10

Кримінальна справа шита білими нитками

СБУ блискавично затримала громадського активіста.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Саме під таким девізом проходила спільна спецоперація спецпідрозділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю головного управління СБУ у Львівській області, слідчого управління ГУ Національної поліції у Львівській області під процесуальним керівництвом Львівської обласної прокуратури.

Оперативники спецслужби затримали керівник ГО «Громадський контроль Яворівщини» - Юрія Кенцала, за отримання грошових коштів в розмірі тридцять тисяч гривень від місцевого підприємця. Його підозрюють у підкупі службової особи, а саме підкуп службової особи, юридичної особи приватного права. Тобто надання неправомірної вигоди за вчинення зазначеною службовою особою дій чи її бездіяльність з використанням наданих їй повноважень в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду. Стаття 368-3 Кримінального кодексу України.

Про те, на офіційному веб-сайті СБУ йдеться про вимагання від місцевого підприємця – Сергія Задорожнього, грошових коштів за не створення штучних перешкод у його господарській діяльності, а саме погроз бізнесмену та його діловій репутації через оприлюднення завідомо неправдивої інформації про корупційні зв`язки підприємця у владних структурах та нібито порушення процедури отримання дозволу на видобуток корисних копалин.

Однак у службі безпеки чомусь не повідомляють, що підприємець Задорожній ніколи не займався видобутоком корисних копалин, а громадський діяч Кенцало не є посадовою особою, яка своїми діями може впливати на діяльність ТОВ «ІдеалбудЛьвів», яку очолює громадянин Задорожній.

«Як то кажуть: Була би людина, яку потрібно закрити, а стаття з кримінального кодексу завжди знайдеться. Так і для мене, наші правоохоронці знайшли статтю в Кримінальному кодексі України. Зробили з мене посадову особу, наділили службовими повноваженнями та підозрюють у їх зловживанні та отриманні хабара. Хоча в моєму випадку, я апріорі не можу бути тим службовцем, який приймає або впливає на будь-які рішення в інтересах будь якого підприємця Яворівщини». Саме так прокоментував своє затримання та арешт Юрій Кенцало на своїй сторінці у Facebook.

«В повідомленні про підозру та в клопотанні про обрання міри запобіжного заходу, йдеться про те, що я будучи керівником ГО «Громадський контроль Яворівщини», в приватній розмові вимагав від Сергія Задорожного, жителя міста НЯ, а в подальшому і отримав, неправомірну вигоду в сумі 30 тис. грн. За не висвітлення виконання будівельних робіт, а саме будівництва амбулаторії загальної практики в смт. Немирів, фірмою яку очолює гр. Задорожній, через мережу Інтернет в негативному ракурсі, а також за видалення статті про його дружину ФОП Макаревич з інформаційного порталу «ЯвірНет» та на Фейсбуці. Зразу хочу зазначити, що я нічого в нього не вимагав, мова йшла про добровільну фінансову допомогу.
Всі громадські активісти звертаються до бізнесменів та підприємців про фінансову допомогу, ходять по організаціях та збирають кошти. Хтось на свою діяльність, хтось для учасників АТО, на лікування хворим дітям та інші потреби. Більше того навіть міський голова Яворова – Бакунець, регулярно звертається до підприємців стосовно фінансової допомоги на святкування дня міста або інших святкових заходів (які він вважає, піднімають його рейтинг).
В тому числі і я неодноразово звертався до підприємців з проханням, про фінансову допомогу. Багато бізнесменів підтримують те, чим я з однодумцями займаюсь та надають фінансову допомогу. Нещодавно я звернувся про фінансову допомогу до громадянина Задорожного, який активного освоює кошти з районного бюджету та від недавнього часу за невідомі заслуги, освоює 8 млн. грн. на будівництво Немирівської лікарні.
Так от, чоловік погодився допомогти інтернет-ресурсу «ЯвірНет», але в замін просив, щоб з нього було видалена стаття та відео, яке минулого року було опубліковано на інформаційному порталі «ЯвірНет», стосовно його дружини, яка також приватний підприємець та не відстає в освоєнні бюджетних коштів.
З таким проханням Задорожні й бігав за мною останні пів року та завжди пропонував якісь гроші, тепер зрозуміло чому. Щодо суми в розмірі 30 тис. грн. то її Задорожній запропонував сам, я ніколи не визначав конкретної цифри, і тим більше не вимагав від нього гроші. Про те я погодився поговорити з власниками ресурсу «ЯвірНет», про видалення даної статті та відео. Хочу зазначити, що по даному факту Яворівська поліція проводила досудове розслідування та суспільного резонансу вже не має, а свої лайки та перегляди це відео вже набрало» - заявив громадський активіст.

Нагадаємо, що в серпні минулого року ми повідомляли про кримінальну справу щодо нецільового використання бюджетних коштів в селищі Краковці, а саме щодо будівельних робіт на суму 100 тис. грн., які виконувала нікому невідома ФОП Макаревич, яка є дружиною громадянина Задорожного.

Адвокат Юрія Кенцала зазначає, що в коментарі статті КК України, яку інкримінують його підзахисному, зазначається, що це комерційний підкуп службової особи. Об’єктивна сторона злочину передбачає одержання неправомірної вигоди заздалегідь обумовлено вчиненням службовою особою певних дій: а) з використанням наданих повноважень; б) в інтересах того хто передає неправомірну вигоду. При чому ці дії, які має вчини службова особа за отриману винагороду, входить до кола наданих їй повноважень.
Суб’єктивна сторона злочину, характеризується прямим умислом. Тобто умисне створення особою, яка виконує управлінські функції в юридичній особі, дій за яких особа просто вимушена надавати неправомірну вигоду з метою запобігання шкідливим інтересам що до своїх прав. А якою посадовою особою являюсь Кенцало та якими наділений повноваженнями щоб приймати чи бодай впливати на рішення в інтересах Задорожнього? І яке відношення ГО «Громадський контроль Яворівщини» має до інформаційного порталу «ЯвірНет», Фейсбуку чи Ютубу? – заявив адвокат Микола Лущанець.

Варто зазначити, що під час розгляду клопотання, про обрання запобіжного заходу у Галицькому районному суді міста Львова, прокурор Львівської облавної прокуратури – Михайло Сороківський та старший слідчий слідчого управління ГУ НП у Львівській області – Андрій Мілінський, без жодних доказів просили в суду обрати для громадського діяча важкий та максимально жорсткий запобіжний захід, а саме тримання під вартою в слідчому ізоляторі та максимальну суму застави в розмірі 154 тис. грн.

Дивно, що найпрогресивніший правоохоронний орган держави – Служба Безпеки України, почала займатись громадськими активістами. Напевно, службі безпеки вже немає чим зайнятись в країні, де іде війна, проблеми із національною безпекою та страшенна корупція. Втім СБУшниуам простіше повісити собі показник, підставивши чергового громадського активіста, звісно за чиєюсь вказівкою з провладного кабінету.

Також дивує чому депутат Львівської обласної ради - Михайло Ковалик (Радикальна парія Ляшка) та депутат Яворівської міської ради – Юрій Федорець (парія Батьківщина), так активно займались даною справою. Приходили на засідання Галицького районного суду, приймали участь та цікавились слідчими діями, консультували прокурора та слідчого по даній кримінальній справі. Невже це входить до їхніх депутатських повноважень?

«Для мене, причини даної «спецоперації» зрозумілі – це дискредитація мене в очах суспільства, оскільки своєю діяльністю я заважав нашим чиновникам вчиняти корупційні дії, очевидно, комусь добряче наступив на хвіст, а також я мав намір приймати участь у виборах до Верховної Ради України. Я обов’язково доведу свою невинуватість та скасую всі ці фейкові підозри та обвинувачення.
Мені образливо, що засоби масової інформації, для прикладу «Zaxid.net» окрім даної події поширює про мене відверто фейкову інформацію - наприклад про підозру в ухиленні від мобілізації чи перетин державного кордону на автомобілі з перебитими номерами — це все брехня і не відповідає дійсності та доведено в рамках досудового розслідування працівниками Яворівської національної поліції. Є відповідні постанови та рішення правоохоронців у відкритому доступі.» - додав Юрій Кенцало


P.S. Редакція інформаційного порталу Yavir.net заявляє, що станом на сьогоднішній день Юрій Кенцало не є власником чи головним редактором даного інформаційного порталу, а лише дописувачем. Втім враховуючи дані події керівництво Yavir.net розгляне таку пропозицію.

Прочитано 9578 разів

Медіа

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається

Reklama Baner