Увійти

Зареєструватися



Неділя, 05 березня 2017 12:36

День пам'яті Романа Шухевича

Цього дня у 1950 року в нерівному бою з радянськими окупантами в с. Білогорща біля Львова загинув Генеральний секретар військових справ Української визвольної ради, головний командир УПА, Генерал-хорунжий УПА, Герой України - Роман Осипович Шухевич.

Дитинство Шухевича минуло у селещі Краковець Яворівського району на Львівщині, де його батько працював у повітовому суді.
Будучи ще досить юним Роман цікавився питаннями націоналістичного спрямування та ходив на різноманітні спортивні секції, а у роки навчання у гімназії та в Львівській політехніці Роман Шухевич був активним членом «Пласту»

2 лютого 1929 у Відні була створена Організація Українських Націоналістів, а вже у 1930 році Шухевича (псевдо «Дзвін») було призначено бойовим референтом Крайової Екзекутиви ОУН. В 1934 році через свою діяльність потрапляє до концтабору в Березі Картузькій, а з нього до польської тюрми. Вийшовши з ув’язнення Роман Шухевич бере активну участь в організації «Карпатської Січі» та стає одним з її керівників. Починаючи з 1940 року веде активну боротьбу із фашистськими військами, захищаючи Закарпатську Україну. В 1939-1940 роках Роман Шухевич виконує роль референту зв’язку з українськими землями в СССР. В 1940-1941 роках він стає Крайовим Провідником на Західних Окраїнах Українських Земель і членом Революційного Проводу ОУН.

За його сприяння в 1940 році було організовано Український Легіон, який він і очолив. В червні 1941 року — Львівським управлінням НКВД було закатовано 5450 львів’ян, в тому числі і Юрія Шухевича, рідного брата Романа.

Починаючи з 1943 року Роман Шухевич займає посаду Головного Командира УПА під псевдонімом Тарас Чупринка. Вже в травні того ж року за рішенням Проводу ОУН, Роман Шухевич стає Головою Бюра Проводу ОУН. В липні 1944 року, Роман Шухевич відомий під псевдонімом Лозовський стає Головою Генерального Секретаріату УГВР. Коли з ув’язнення повернувся Степан Бандера на пост провідника ОУН, Шухевич під псевдо Тур обійняв пост Голови Проводу ОУН на Українських Землях.

В періоді 1943-1950 років Роман Шухевич керує національно-визвольною боротьбою багатотисячної УПА, широкого підпілля ОУН та мільйонних мас українського народу проти німецько-гітлерівських та московсько-більшовицьких окупантів.

У записці по «ВЧ», яка 5 березня 1950 р. була терміново надіслана на ім'я міністра державної безпеки СРСР В. Абакумова і міністра держбезпеки УРСР М. Ковальчука, стисло повідомлялося, що Р. Шухевич «вчинив збройний спротив, відкрив вогонь з автомата» і «попри вжиті заходи до захоплення живим, в ході перестрілки був вбитий сержантом 8 CP 10 СП ВВ МДБ».

Загибель Р. Шухевича стала непоправною втратою для українського визвольно-революційного руху. З огляду на його авторитет, замінити його на керівних посадах революційного підпілля було практично неможливо. Як справедливо зазначив генерал МДБ П. Судоплатов, «після смерті Шухевича рух спротиву в Західній Україні пішов на спад і незабаром згас». Високий чин МДБ СРСР також визнав, що Р. Шухевич був людиною незвичайної хоробрості, мав досвід конспіративної діяльності і зумів впродовж семи років «займатися активною підривною діяльністю».

Згідно з постановою Української Головної Визвольної Ради від 07.07.1950 року Головний Командир УПА Роман Шухевич був посмертно нагороджений двома найвищими нагородами Української Повстанської Армії Золотим Хрестом Бойової Заслуги першого класу, Золотим Хрестом Заслуги першого класу.
12 жовтня 2007 року указом Президента України «за визначний особистий внесок у національно-визвольну боротьбу за свободу і незалежність України» посмертно нагороджений званням Героя України!

Прочитано 2543 разів

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається

Reklama Baner