Увійти

Зареєструватися



Понеділок, 26 червня 2017 22:10

Всеукраїнська проща до Страдчу

Сьогодні, 26 червня, відбулася традиційна Всеукраїнська проща у с.Страдч Яворівського району, яка завершилася Божественною Літургією біля підніжжя Страдецької гори: там, де має постати храм Страдецьких блаженних та духовно-реколекційний центр.

Про це повідомляє Церква Успення Пресвятої Богородиці.

Літургію очолив Високопреосвященний Митрополит Львівський Ігор Возьняк.

Тисячі людей залишили у цей день свої щоденні клопоти і поспішили у Страдч, щоб піднести свої молитви за Україну та дорогих серцю людей до Богородиці, покровительки Страдча, та до блаженних мучеників, котрі положили перед Богом не лише свій час, а й найцінніше – життя.

Владика Ігор наголосив на тому, що ціллю прощі є отримати повний відпуст. Як приклад, з Його уст прозвучала розповідь про велелюдну прощу, на якій повний відпуст отримав лише один убогий жебрак, і побажав кожному з нас здобути на цій прощі таких ласк, як отой бідний чоловік.

Проща до Страдча триває завжди, бо Хресна дорога та Літургія наділені повним відпустом на кожен день. Тому, якщо хтось не зміг прибути сюди на День мирянина, має змогу черпнути цілющої духовної поживи і отримати відпуст у будь-який день у році.

Неодноразово Апостольською столицею надавалися Відпусти Страдецькому храмові, зважаючи на духовний змаг, який відбувався тут ще з княжих часів. Значний слід залишив по собі чернечий подвиг, що тривав кілька століть на Страдецькій горі і несподівано обірвався трагедією у 1242 році, коли монголо-татари знищили димом та вогнем монахів і велику кількість мирян у печерному монастирі. У цей час відбулася з’ява Матері Божої Нерушимої Стіни.

У 1941 році у Страдч прийшла нова хвиля мучеництва: по-звірячому було закатовано російськими енкаведистами отця Миколая Конрада і дяка Володимира Прийму. Під час візиту в Україну Іван Павло ІІ Папа Римський проголосив їх блаженними, а двадцять шосте червня, день їхньої смерті, став Днем мирянина.

Довідково:

Страдч – це відпустовий Марійський паломницький центр, святиня УГКЦ. Віддавна славиться своїм підземним монастирем та Хресною Дорогою, яку Папа Пій ХІ наділив Єрусалимськими відпустами. На вершині 350-метрової гори – храм Успення Богородиці, поблизу якого і поховано мученика за віру, священика Миколу Конрада.

Блаженний Микола Конрад – професор, католицький богослов, філософ, суспільний ідеолог – вважається духовним опікуном студентської молоді, а дяк Володимир Прийма – єдиний мирянин, який проголошений блаженним, – є опікуном мирян.

Хресну дорогу на Страдецькій горі запроваджено 1936-о року. У радянські часи її було знищено, а відновлено вже у 1990-ті роки. Нині громада поставила нові скульптурні зображення станцій хресної дороги. Вважається, що тут відпускаються гріхи роду.

2017 рік в УГКЦ присвячений пам’яті Патріарха Йосифа (Сліпого) з нагоди 125-ліття з дня його народження. Постать Патріарха Йосифа, наступника Праведного Митрополита Андрея, Глави підпільної Церкви, стає особливо актуальною у теперішні неспокійні часи як взірець жертовного і мужнього служіння. Сподвижник Христової Церкви, невтомний борець за її свободу, він пережив довгі роки поневірянь та заслання, а по звільненні до останнього дня дбав про звільнення української Церкви та її благо. Моління прощі у особливий спосіб спогадуватиме пам’ять Патріарха

 

 

Прочитано 2384 разів

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається

Reklama Baner