Увійти

Зареєструватися



П'ятниця, 23 червня 2017 05:37

На Яворівщині готуються до проведення жнив

21 червня, в селі Віжомля Яворівського рйону, на території ТзОВ ім. Данила Галицького відбулася нарада із сільськогосподарськими товаровиробниками з питань організації та проведення жнив у Яворівському районі.

Про це повідомляє Яворівська РДА.

Участь в нараді прийняв перший заступник голови Яворівської районної державної адміністрації - Ігор Рак, директор ТзОВ ім. Данила Галицького - Євген Запотічний, в.о. начальника відділу агропромислового розвитку - Роман Кавецький, директор ТзОВ «Розточчя  Інвест» с.Бердихів - Володимир Хархаліс, менеджер з продажу сільськогосподарської техніки Констракшн машинері - Ігор Шило, головний інспектор Яворівського РВ ГУ ДСНС у Львівській області - Степан Федець, начальник відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійної захворюваності в Яворівському районі - Віктор  Давидюк, керівники та спеціалісти сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, відділу агропромислового розвитку.

Площа посіву сільськогосподарських культур у всіх категоріях господарств в 2017 році становить 29,5 тис. га. ( до минулого року + 1,2 тис. га ), в тому числі в сільськогосподарських підприємствах 5,8 тис. га ( до минулого року + 1,1 тис.га). Зокрема, сільськогосподарськими підприємствами під урожай 2017 року посіяно 1992,0 озимих культур, в тому числі 1074,0 озимих зернових та 918 га озимого ріпаку, а також 3773,0 га ярих культур: 695 га ярих зернових та 2775,0 технічних культур. Особливістю  структури посіву у 2017 році – значне збільшення площі посіву сої – 1675,0 га та соняшнику 989 га.

В господарствах  району нараховується 173 зернозбиральних комбайни. Змінна норма виробітку зернозбиральних комбайнів 744,0 га. Навантаження на один  зернозбиральний комбайн становить 58,0 га. Продуктивність зернозбиральних комбайнів дозволяє провести збір врожаю  в оптимальні терміни – 14 -13 днів.

В сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах району наявно 43 зернозбиральних комбайни, що дозволяє забезпечити збирання зернових в оптимальні терміни. Сільськогосподарські підприємства  та фермерські господарства надають послуги у збиранні зернових одноосібним господарствам.

Наявна чисельність зернозбиральних комбайнів дозволяє проводити збір сільськогосподарських культур в оптимальні терміни.

Під час наради менеджер з продажу сільськогосподарської техніки Констракшн  машинері Ігор Шило представив телескопічні навантажувачі:

531-70 Agri максимальним навантаженням 3,1 тонни, висотою піднімання 7,0 метрів;

516 – 40 Agri максимальним навантаженням 1,6 тонни, висотою піднімання 4,0 метри.

Навантажувачі пристосовані саме для  виконання робіт у господарства.

Завідуючий машино – тракторним парком господарства Віталій Запотічний представив технічний парк господарства. Звернув увагу на переваги експлуатації імпортної зернозбиральної техніки. Господарство відмовилось від зернозбиральних комбайнів СК – 5А «Нива» і закуплено бувші в користування зернозбиральні комбайни «ДЖОН – ДІР». Продуктивність імпортних комбайнів значно вища,  зерно отримується значно кращої якості. Однак, зростають затрати на обслуговування та ремонт   зернозбиральних комбайнів.

Під час  наради продемонстровано  заготівлю сіна, яке пресується в рулони  та  завозиться на зберігання в склад, а також заготівлю силосу.

Спеціалізується господарство в галузі молочного тваринництва. Завдяки дотриманню технологічних вимог молочне скотарство являється прибутковим та забезпечує зайнятість працівників на протязі року. Спеціалісти господарства систематично сприяють вдосконаленню годівлі та утримання молочного тваринництва. Для забезпечення власних потреб утримуються вівці та свині.      Євген Запотічний  розповів про роботу яка проводиться в господарстві щодо догляду за посівами сільськогосподарських культур.

Продукцію важливо не лише виростити, але і реалізувати. Володимир Хархаліс  проінформував  присутніх про виробничу діяльність підприємства ТзОВ «Розточчя Інвест», що знаходиться в с.Бердихів. На підприємстві виготовляється олія в основному із сої. Одночасно отримується макуха та шрот. Частина продукції експортується. Вимоги до сировини, що закупляється досить високі. На підприємстві встановлено обладнання для досушування сировини.

Сільськогосподарські товаровиробники зацікавлені у збуті продукції  технічних культур,а підприємство у закупівлі сировини. Значно зменшуються  затрати  на транспортування  насіння сільськогосподарських культур.

Роман Кавецький  проінформував присутніх щодо участі сільськогосподарських товаровиробників району у державних, обласних та районних програмах  фінансового стимулювання сільськогосподарського виробництва. Зокрема, кошти районного бюджету спрямовуються на:

  • дотацію за утримання 3- х та більше корів – 100 тис.грн;
  • часткову компенсацію вартості придбаного  та посіяного під урожай 2017 року насіння еліти та першої репродукції зернових культур та картоплі – 20,0 тис.грн.;
  • часткова компенсація вартості закуплених доїльних апаратів та автонапувалок – 50,0 тис.грн;
  • виставкова діяльність у сфері агропромислового комплексу в сумі - 20,0 тис. грн..

Дотація  за утримання 3 - х та більше  корів передбачає зобов’язання  утримувати не зменшуючи  поголів’я  великої рогатої худоби до 1.01.2017 року.

Часткова компенсація вартості закуплених доїльних апаратів та автонапувалок спрямована на започаткування механізації трудомістких процесів в одноосібних господарствах – доїння, напування тварин.

Сприяння в закупівлі якісного насіння дозволяє отримувати сільськогосподарським виробникам вищу врожайність. Одноосібні господарства  завдяки отриманню насіння в рахунок оплати за оренду земельних часток паїв, закупівлі насіння у сільськогосподарських підприємств здійснюють сортооновлення.

Кошти обласного бюджету спрямовуються на:

  • компенсацію сільськогосподарським товаровиробникам відсотків за кредитами у розмірі 1,5 облікової ставки НБУ, але не більше: 200 тис. грн. для юридичних осіб  та 100 тис. грн. для фізичних осіб, ( обсяг фінансування 1,5 млн грн.);
  • фінансова підтримка суб’єктів господарювання агропромислового комплексу на зворотній основі у вигляді пільгових кредитів на реалізацію бізнес – планів, (обсяг фінансування 8,5 млн грн.);
  • фінансова підтримка суб’єктів господарювання в галузі сільського господарства у галузі сільського господарства у вигляді дотації на площу угідь, на яких проводитимуться заходи із збереження та відтворення родючості грунтів, ( обсяг фінансування 1,2 млн гривень).

Отже,  кошти  обласного бюджету спрямовуються на започаткування  впровадження європейської практики фінансування сільськогосподарського виробництва – написання бізнес – планів та впровадження бізнес – проектів, доступності отримання кредитних ресурсів для сільськогосподарських товаровиробників. Кредити  оформляються через кредитні спілки, механізм отримання значно спрощується через відсутність застави.

В цьому році започаткована програма 20 відсоткового відшкодування вартості закупівлі нової сільськогосподарської техніки та отримання бюджетної дотації сільськогосподарськими товаровиробниками, що спеціалізуються в галузі овочівництва, розведення великої рогатої худоби, перероблення молока, виробництва масла, сиру та сметани, яєць.

Віктор Давидюк проінформував щодо необхідності дотримання вимог охорони праці та техніки безпеки на виробництві,  проведення інструктажів.

Сільськогосподарську продукцію важливо  зберегти. Степан Федець звернув увагу на протипожежній безпеці. В ТзОВ ім. Данила Галицького відновлює роботу пост із надзвичайних ситуацій. Важливо відмітити, що пожежний автомобіль господарства знаходиться в технічно справному стані та надає допомогу у ліквідації надзвичайних ситуацій.

Михайло Васильовський – представник ТзОВ «Хімагромаркет» звернув увагу на своєчасності проведення хімпрополки

Прочитано 1279 разів

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається

Reklama Baner