Увійти

Зареєструватися



Понеділок, 20 березня 2017 17:30

5-гривнева монета і розбита Російська імперія – у кишенях українців з 22 березня

Такий подарунок Банкнотно-монетний двір Нацбанку України приурочує до 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років.

Завдяки художникам В. Тарану, О. та С. Харукам, В. Дем’яненку і В. Атаманчуку, тридцять п’ять тисяч українців зможуть заволодіти новою обіговою монетою номіналом у 5 гривень.

Прикметно, що реверс монети, виконаної із нейзильберу, прикрашатиме кольорове зображення. Постать прапороносця з національним стягом в руках поєднає жовто-блакитну і червоно-чорну палітру. За ним виступатимуть колони протестувальників із транспарантами, а над ними розташується напис «Українська революція». На аверсі монети Малий державний герб України височітиме над уламками Російської імперії.

Станом на 20 березня сайт Національного банку України ще не містить інформації про вартість пам’ятної монети. Зате відомо, що пам’ятна монета з такого ж матеріалу, що вийшла в обіг тижнем раніше, має роздрібну ціну 35 гривень. Це 5-ти гривнева монета «Тетяна Яблонська». Найвища ціна пам’ятної монети з нейзильберу, що випускав НБУ останніми роками, не перевищує 43 гривень.

Мешканці Львівщини можуть стати власниками пам’ятної монети, навідавшись в Управління Департаменту грошового обігу в регіонах. У місті Лева воно знаходиться за адресою вул. М. Коперніка, 4. Щоправда, каса працює лише в окремі години, тому туди краще спершу телефонувати.

Також стало відомо, що впродовж 2017 року монетний двір планує випустити ще 38 нових пам’ятних монет. Серед них – "500-річчя Реформації" і  «100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу». Триває розробка теми 5-ти гривневої монети «Збройні сили України», що має вийти в обіг у листопаді цього року тиражем у 50 000 монет.

Прочитано 1630 разів

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається

Reklama Baner